Acest „dicționar cerebral” îți arată unde sunt stocate toate cuvintele pe care le cunoști
Orice om care deține cunoștințe minime de anatomie știe că al nostru creier e format din mai multe regiuni, fiecare îndeplinind anumite funcții.
De exemplu, lobul frontal al encefalului este asociat cu emoțiile, rezolvarea problemelor, mișcarea, vorbirea, rațiunea, iar cele două emisfere ale cerebelului au grijă de coordonarea fizică, postura și echilibrul. Totuși, nu există o anumită regiune care procesează și stochează toate cuvintele și conceptele din vocabularul nostru. Aparent, acestea sunt procesate pe toată suprafața creierului și sunt organizate atât de meticulos încât oamenii de știință au putut să stabilească unde se află anumite cuvinte, chiar dacă au mai mult de un sens.
De exemplu, când auzi cuvântul „top”, o parte mică din girusul frontal mijlociu se activează, dar nu e singura parte a creierului care răspunde, ci depinde de context. Oamenii de știință au descoperit că în funcție de utilizarea lui, se aprinde fie regiunea responsabilă pentru cuvintele asociate cu hainele și înfățișarea, fie cea asociată cu numerele, măsurătorile sau clădirile.
Creierul e atât de complex, încât e capabil să sorteze cuvintele în același mod în care noi ne sortăm hainele. Cuvintele precum „mother”, „father”, „pregnant”, „family” sunt procesate în aceeași zonă, iar regiunea aflată în imediata apropiere, reacționează la fel drept răspuns pentru cuvinte de tipul „home”, „owner”, „landlord”. Poți vedea „magia” în video-ul de mai sus, care reprezintă un fel de atlas al cuvintelor din creier, realizat de neurologii de la Universitatea din California, Berkeley.
Video-ul a fost realizat prin înregistrarea activității cerebrale a șapte voluntari, în timp ce aceștia ascultau emisiunea radio The Moth Radio Hour. Pe durata a două ore, participanții au ascultat câte 25.000 de cuvinte în total, dintre care 3.000 au fost unice. Și da, suntem de acord că șapte e un număr mic pentru un studiu, dar elementul fascinant e că asemănările au fost izbitoare, în ciuda diferențelor dintre indivizi. Regiunea de deasupra urechii stângi, de exemplu, e una dintre zonele care reprezintă cuvinte precum victimă și răspunde similar la cuvinte din același câmp lexical.
E de notat și faptul că toți voluntarii erau vorbitori nativi de engleză, deci e posibil ca în cazul vorbitorilor de alte limbi, lucrurile să se manifeste diferit. Echipa de experți speră că ar putea construi un decodor de limbaj, care ar putea permite celor afectați de boala neuronului motor sau de altele din aceeași gamă să poată vorbi prin intermediul unui computer. Studiul a fost publicat în Nature, iar oamenii de știință au creat și un site interactiv.